Hamsterywhitevillage.jouwweb.nl
Home » Informatie » Voortplanting

Voortplanting

Een dwerghamster kan zich vanaf 4 weken gaan voortplanten, het is verstandiger om te wachten totdat ze volwassen zijn en dat is met 3 maanden.

 

Je kunt op 2 manieren fokken:

Koppelsgewijs: dit betekent dat je de man en vrouw bij elkaar laat tijdens de dracht, na bevalling. maar de kans bestaat dan dat de vrouw direct weer wordt gedekt na haar bevalling.

De andere manier is de man weghalen zodra je merkt dat de vrouw zwanger is. Meestal merk je dat goed in de laatste week van de dracht. Dan kan de vrouw wel enkele grammen per dag aankomen.

De vrouw is om de 4 dagen "bronstig". Dit betekent dat ze dan zwanger kan worden. Als ze dan niet gedekt wordt door de man dan zal ze 4 dagen later weer bronstig zijn, dit is ook een manier om te zien of ze zwanger is.

Als de man een vrouw dekt, dan dekt hij haar meerdere keren op een avond. En dan wordt er veel gerend door de kooi.

 

Hier dekt het mannetje het vrouwtje.

 

 

 

 

Hier een tabel met de gewicht van een zwangerschap:

Dag  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 12  13  14 15  16 17  18  19 20
                                         
Gewicht  50  51 52  52  52  54  55  53  54  56  57  58  62  62  61  63  65,5  69,5  72 58

Hier waren 7 jongen geboren

 

Een zwangerschap van een hamster kun je herkennen aan het gewicht toename maar ook aan de bulten aan de zijkanten boven haar achterpootjes. En als ze nog opgepakt wil worden dan kun je het ook goed voelen.

Soms kan het karakter van je hamster tijdens de zwangerschap erg veranderen. Ze kunnen hun man direct gaan verjagen als ze zwanger zijn. Ze kunnen ook naar jouw erg veranderen, hier moet je niet van schrikken is na de zwangerschap weer over.

Voordat een vrouw bevallen gaat is het verstandig om de bak te gaan verschonen, want dit mag pas weer gebeuren als de jongen 2 weken oud zijn. Veel nestmateriaal (hooi of wc-papier) geven is het vrouwtje ook erg blij mee, kan ze een mooi groot nest bouwen.

 

De 1e week na de bevalling:

Je kunt het beste de moeder deze week met rust laten,kom ze wel van het nest af dan kun je haar lekker verwennen met zonnepitjes en meelwormen. In de eerste week krijgen de jongen hun haar, de oortjes gaan open.

 

De 2e week:

In deze periode gaan ze door de bak lopen en met dag 12 gaan de oogjes open. En beginnen ze met het eten van dwerghamstervoer. Hier kun je ook de geslachten van de jongen zien.

 

De 3e week:

Nu gaan ze lekker door de bak lopen en met elkaar spelen en af en toe drinken ze nog bij mama.

En worden ze geregeld op de hand genomen.

 

De 4e week:

Na 3 weken gaan ze bij de moeder weg en worden ze samen in hun eigen kooi gedaan zodat ze nog lekker samen kunen spelen en slapen.

 

De 5e week:

Als ze 4 weken oud zijn mogen ze het nest verlaten, en het is ook beter om ze van geslacht te scheiden want ze zijn geslachtsrijp.

 

        

1 dag oud                                               7 dagen oud

 

       

 13 dagen oud                                                     20 dagen oud

 

29 dagen oud